Africa’s Potential in the Media!

Swedens largest business and economy newspaper, Dagens Industri, recently published a chronicle regarding Africa’s Potential

One of Sweden’s most reknown journalists Jan Gradvall recently published a chronicle regarding Africa’s Potential and their recently published book “Identifying the African Entrepreneur – a success story”.


The chronicle is unfortunatelly only available in Swedish, but use our Google translatorin order to read the article in your own language.

Chronicle, Dagens Industri Weekend Edition 29/5-09.


DSCF1136Jan Gradvall -

I en av Imperiets bortglömda men bästa låtar lyder refrängen: ”Afrika, måste tillbaks till Afrika, måste tillbaks till Afrika”. Den sortens mantraliknande tänkande börjar nu även sprida sig till finans- och teknikvärlden. I en krönika i The Guardian frågar sig tidningens teknikbevakare Victor Keegan: ”Varför kommer det inget Pirate Bay för banker där människor kan skicka pengar till varandra utan att behöva vänta dagar på att de ska anlända?”


Rubriken på Victor Keegans kolumn lyder: ”Om Afrika kan hoppa över mellanledet med banker, varför kan inte vi göra det?” Som exempel skriver han att i Kenya kan människor i dag föra över pengar till varandra på 14 sekunder. ”I Storbritannien tar det tre dagar.”


Förklaringen är att i Kenya använder fler och fler inte längre banker till att hantera sina pengar, utan i stället M-PESA, en tjänst för mobiltelefoner startad av Safaricom i samarbete med Vodafone. Kenya var det första landet i världen i världen som fick tillgång till denna tjänst. 17 procent av befolkningen i Kenya beräknas redan använda M-PESA, med följden att kontanter knappt längre behövs. ”Allt från att köpa en Coca-Cola till att betala för en begravning kan skötas med mobilen.”


Om inte M-PESA eller något liknande snart kommer till Storbritannien – och Sverige – menar Victor Keegan att det borde bara vara en tidsfråga innan några laglösa tekniksnillen liknande Pirate Bay-grundarna startar en egen variant. En nät- och/eller mobilbaserad tjänst som gör att vi kan hoppa över mellanledet och i stället börja byta tjänster från konsument till konsument. I musikvärlden hette det mellanledet skivbolagen, i finansvärlden är det bankerna.


Andra exempel på att de några av de bästa idéerna till att använda ny teknik går att hitta i Afrika ges i boken ”Identifying the African Entrepreneur – a success story (Lambert Academic Publishing) skriven av två unga svenskar, Emre Gürler och Tobias Sjöberg, som även startat konsultbolaget Africaspotential.com efter att boken kom ut.


Emre Gürler jobbar i dag som kommersiellt ansvarig för utvecklingsprojekt på Hyper Island. Tobias Sjöberg jobbar som konsult på Nigel & Wright Recruitment i Köpenhamn.Boken kom till när de under studietiden på Växjö universitet fick ett SIDA-stipendium för att åka till Bubulo, Uganda, för att studera grunderna till entreprenörskap. Emre Gürler säger: ”Människor i Bubulo använder sina mobiler till allt. Mobilen har fullständigt förändrat bybornas sätt att kommunicera, där ingår även pengatransaktioner mellan olika privatpersoner.”


Förutom sin research och sina intervjuer hjälpte Emre Gürler och Tobias Sjöberg svenska Chalmers att utveckla solcellsgenererade elcentraler så att byborna i Bubulo inte längre ska behöva gå tre mil för att ladda sina mobiltelefoner. ”Fast å andra sidan, tid och klockor är rätt irrelevant i såna byar.”


Emre Gürler berättar att han fortfarande håller kontakt med många av sina nyvunna vänner i Uganda. Byborna i Bubulo har uppfunnit ett sätt att kommunicera via mobiltelefon som är mycket billigare än dyrbara långdistanssamtal.”Det är oerhört intressant hur de använder mobilen som kommunikationsmedel på helt nya sätt”, säger Emre Gürler. ”När de hör av sig i dag ringer de på min mobil men lägger sedan på mobilen direkt efter bara en signal. Det har samma innebörd som att säga ’Hej hur mår du? Jag tänker på dig’ men är mycket effektivare och billigare. Jag, som mottagare, ser ju på mobilnumret vem som hört av sig.”Bookmark and Share

...back to blogpageOne Response to “Africa’s Potential in the Media!”

  1. Samuel says:

    June 26th, 2009 at 13:01

    Bra artikel, grattis till den!

Add Your Comment